Balans studie/sport als basis voor nominatie Mariska Lips Award

Foto: Toin Damen. (V.l.n.r) Noï Moes, Eryk Kowalski en Gelissa Verheijen

Noï Moes (wielrennen), Gelissa Verheijen (tennis) en Eryk Kowalski (ijshockey) zijn niet de typen die op tafel springen wanneer ze horen dat ze zijn genomineerd voor de Mariska Lips Award 2021-2022. Maar de blijdschap bij hen is er niet minder om. Het zijn drie leerlingen van de Topsportopleiding Tilburg die de combinatie studie aan het Willem II College en (top)sport optimaal in balans hebben. Donderdag 16 juni wordt de winnaar van de Award bekend gemaakt.

Noï Moes

Noï Moes (15) uit Goirle, leerling havo 3, moet lachen als ze vraag krijgt over hoe ze reageerde op haar nominatie. Trots, blij maar rustig, zo blijkt. Noï zit al op de racefiets vanaf haar achtste. Toen debuteerde ze bij het Snelle Wiel in Bladel. Momenteel fietst ze bij TWC Pijnenburg in Tilburg. Rijden op de weg vindt ze leuk maar liever door het zand en de modder. En dat doet ze verdienstelijk. Ze was al eens twee keer tweede en een keer derde op het NK in haar leeftijdscategorie. Maar ook in andere wedstrijden laat Noï zich voorin zien. Ze is op de weg leidster in de landelijke competitie.

“Nederland is in alle categorieën een sterk fietsland”, waarmee ze de concurrentie schetst. Als we haar spreken maakt ze zich op voor de Ronde van Vlaanderen (B), goed voor 60 kilometer strijd in de Vlaamse Ardennen. Met 7 tot 10 uur per week aan training en de nodige wedstrijden is ze aardig een met haar Specialized (weg) en Canyon (veld) fiets. Vanzelfsprekend heeft ze haar studie goed op orde. Haar wielerfavoriet, uiteraard zouden we bijna zeggen, alleskunner Marianne Vos.

Gelissa Verheijen

Of haar vader, tennisleraar, de doorslag heeft gegeven? Nee, tennis blijkt haar eigen keuze. Bovendien, ook al is de sport het vak van haar vader, er wordt niet de hele dag over tennis gesproken in huize Verheijen. “Ik kijk wel tennis als het kan.” Gelissa Verheijen (14) uit Goirle, leerling mavo 2, staat sinds haar vijfde op de tennisbaan. Maar wel zo’n twaalf uur per week en in het weekeinde uiteraard competitiewedstrijden.

Momenteel speelt ze voor TC Tilburg: hoofdklasse in de leeftijdscategorie 13 tot 17 jaar. “Wat er leuk aan is? Elke bal is anders”, zegt Gelissa. Over een positieve kijk op tennis gesproken: “Bovendien, ook al mis je eens een punt er is in een wedstrijd vaak nog genoeg gelegenheid om dat recht te trekken.” Ze staat momenteel in Nederland op de ‘best of-lijst’, 23ste in de categorie tot en met 14 jaar. Gelissa kampt met een blessure aan haar hand. “Och, het moet niet geïrriteerd raken”, kijk de tennisster, die Roger Federer en Diego Schwartzman als favorieten heeft, vooruit. En haar studie? “Geen probleem”, lacht ze.

Eryk Kowalski

Zondermeer de rustigste van de drie genomineerden is Eryk Kowalski (14) uit Breda, leerling vwo 2. Maar dat is een beetje uiterlijke schijn. Hij trekt, als hij het nodig acht, op het ijs de handschoenen uit om zijn gelijk ‘te onderstrepen’. “Ik sta niet continue te vechten”, nuanceert hij zijn bevlogenheid. Eryk is geboren in Polen (half Rus/half Pool) en woont sinds zijn derde in Nederland. Momenteel in Breda. Al jaren staat Eryk op het ijs en over talent geen klagen. Hij speelde vanaf zijn zevende voor Dordrecht Lions en nu, sinds drie jaar, voor Krefeld Pinguine (D).

Al vier jaar maakt hij deel uit van het Nationaal Talentontwikkelingsteam. “Rechts als forward”, zegt hij over zijn positie op het ijs. Zeven uur per week traint hij, zowel in Krefeld als in Tilburg. “Duitsland is goed te doen wat betreft kilometers.” Het gesprek gaat al snel over het niveau. “Wanneer we met Krefeld Pinguine tegen leeftijdgenoten hier spelen winnen we met 20-0.” Geen grootspraak want zo zit Eryk niet in elkaar. Eigenlijk wilde hij zijn niveau gaan verbeteren in Rusland maar dat laat de situatie in de wereld nu niet toe. “Voorlopig speel ik nog een jaar in Krefeld en het gaat lekker hier op school. Een prima combinatie.” Blij met de nominatie? “Zeker, moet je kijken hoeveel topsportleerlingen er op school zitten en dan wordt jij gekozen. Bijzonder toch?” En zijn doel spelen in Amerika of Canada en zijn favoriet: Connor McDavid aanvoerder van de Edmonton Oilers (NHL).