Basketballer Mitch koppelt ervaring aan lef

Mitch van Gorkom (15 jaar, 1,82 meter) uit Riel heeft enkele minuten geleden zijn mondeling Nederlands afgerond. Hij oogt relaxed en is klaar om over zijn passie basketbal te praten.

De leerling van de Topsportopleiding (Mavo 4) van het Willem II College geeft helder weer wat hem bezighoudt en hoeveel hij sport. Al snel wordt duidelijk dat we met een topsporter in de aula van de school aan tafel zitten. Het is immers niet gering wat hij in een ‘normale week’ doet. Zowat dagelijks een training en in het weekeinde aan de bak tijdens een wedstrijd. Oh ja, ook nog studeren en nadenken over zijn toekomst. “Ik kook graag maar of dat ‘m wordt.”

Hij werkte op een bijzondere manier naar zijn doel toe: basketballen bij een club. Het begon op de basisschool. Mitch maakte toen hij 8 jaar was, gebruik van een uitnodiging tot kennismaken met basketbalvereniging High Five. De sport bleek bij hem te passen maar voor een lidmaatschap van de club was hij nog te jong. Een jaar trainde hij buiten, in het Spoorpark in Tilburg onder leiding van Dennis. Daarna kreeg hij als negenjarige bij High Five een plek in U10-1. “Dat betekende meer trainen. Maar het werd steeds leuker.” Nu traint hij vijf keer in de week. Bij U16 en hij mag als jongeling ook al proeven aan U18. “De trainingssessies hebben steeds een ander thema: van aanvallen en verdedigen tot krachttraining.”

“Shooting guard”, geeft hij zijn positie binnen de lijnen aan. Ervaring koppelt hij inmiddels aan lef. Goed voorbeeld: “We speelden vorig jaar tegen Weert. Het ging in de kwarten van de wedstrijd gelijk op. De laatste minuut ging in met 52-52. Ik kreeg de bal. Het enige wat restte in de laatste seconde was schieten en jawel de bal valt keuring in de ring”, geniet hij na. Uiteraard is zijn ultieme doel spelen in het eerste van de vereniging. Ofschoon basketballen bij Heroes in Den Bosch hem zeker aanspreekt. Uiteraard de ultieme vraag aan de leerling van de Topsportopleiding is: ‘Zijn grote voorbeeld?’ ”Basketballer Ja Morant, hij speelt vanaf zijn 19de in de NBA bij de Memphis Grizzlies. In zijn eerste jaar was hij al ‘Rooky of the Year’.” Het spreekt Mitch aan, dat mag duidelijk zijn.