Zwemmers Cas en Lieve kiezen voor 50-meter bad

Voor Cas Krijger (17) was het na het behalen van het ABC-diploma duidelijk dat zwemmen zijn sport was. Zijn zus Lieve (12) maakte nadat ze die zwemdiploma’s in bezit had nog uitstapjes naar turnen en dansen. Nu storten beide leerlingen van de Topsportopleiding op het Koning Willem II College in Tilburg zich volledig op de zwemsport.

Nee, de Goirlenaren trainen niet in Tilburg maar in het 50-meter bad De Warande in Oosterhout. “We hebben voor een 50-meter bad gekozen om verder in de zwemsport te kunnen groeien”, zegt Cas. Ze kregen dat advies bij Zwem- en Waterpolovereniging De Dokkelaers in Hilvarenbeek waar ze ook hun zwemdiploma’s behaalden.

Cas richt zich in Oosterhout op de lange afstand waaronder 200 meter rugslag. Met succes was hij was al Zuid-Nederlands Kampioen op die afstand en zwom limieten op de Nederlandse Kampioenschappen. Lieve pakte al medailles bij clubkampioenschappen en zwom limieten op de Brabantse Kampioenschappen. Haar voorkeur gaat uit naar de korte afstanden, 50 en 100 meter.

Successen boeken vraagt ook in de zwemsport veel trainingsarbeid. Beiden liggen wekelijks op werkdagen vele uren in het water om in de weekenden de inspanningen te bekronen tijdens wedstrijden. Behalve in het bad, hebben Cas en Lieve ook ‘landtraining’, zoals ze het zelf benoemen. “Ook school vraagt veel aandacht maar mede door de STT-uren (Stichting Topsport Tilburg, red) is er ruimte”, geeft Cas de flexibiliteit op de Topsportopleiding weer.

Hij zit in zijn eindexamenjaar VWO, Lieve zit in het eerste VWO-leerjaar. Dat de zwemsport aan populariteit wint, blijkt uit het aantal jongeren in de leeftijdscategorie van Lieve. “Een grote groep”, zegt ze. Cas: “Tussen 16 en 25 jaar omvat de groep zo’n dertig wedstrijdzwemmers.” Over lange afstanden gesproken: ‘openwaterzwemmen’ kwalificeert Cas als ‘heerlijk’. In die discipline kijken de zwemmers niet op een kilometer of meer. Lieve tekent liever voor een korte sprint in het water.