Snowboarder Boaz Post ‘kind aan huis’ in Flachau en Hintertux

Wil je op topniveau een rol spelen als snowboarder, dan vraagt dat niet alleen veel ambitie maar ook veel trainings- en reisuren. Boaz Post (14) uit Tilburg kan er over meepraten. Als we hem spreken, is hij net terug uit het Oostenrijkse Flachau, een treinreis van zo’n tien uur. “Drie keer overstappen”, zegt hij droogjes.

Over enkele weken reist hij naar Laax en later naar Hintertux, allebei in Zwitserland. Op die en andere pistes zijn veel trainingsuren de opmaat naar een wedstrijdweekeinde.

Overigens blijft het daar niet bij, Boaz is ook te vinden op indoorskibanen in Landgraaf, Zoetermeer en Rucphen, doet krachttraining in het fitnesshonk en surft en supt voor zijn balans. En op school? Hij geeft aan dat het wat improvisatievermogen vraagt als je een week niet op school bent. Niet dat hij dan helemaal niet aan school denkt want tijdens zo’n trainingsweek is er ook tijd voor huiswerk.

Via zijn vader, die snowboardt, kwam Boaz in aanraking met de trendy wintersport. “We gingen een paar keer per jaar naar de sneeuw. Drie jaar terug op een snowboardkamp sloeg het virus echt toe.” Boaz heeft al aardig wat uren gemaakt op zijn snowboard. Momenteel zit hij in de categorie Rookie Men (13 tot 15 jaar).

Over concurrentie in zijn categorie, wil Boaz niet spreken. “We zien het als een grote wereld.” Als sportman heeft hij niet alleen oog voor zichzelf maar ook voor zijn snowboard. “Daar zorg ik heel goed voor.”

De VWO-3-leerling van de Topsportopleiding  van het Koning Willem II College in Tilburg is lid van de teams NeXT Snowboard Collective en Shred Masters. Vorig jaar won hij brons op het NK Park & Pipe. Mede door het vele reizen naar het buitenland is het een dure sport. Sponsors als Team Tilburg, Sportief Tilburg, Gloryfy Unbreakable Goggles (bril en helm) en Ripstar Snow steunen hem. Hij steekt de handen uit de mouwen bij Snowworld. “Daar kan ik ook buiten het seizoen trainen.” En het ultieme doel? “De Olympische Spelen!”