‘Hard werken’ wordt beloond voor Hafid Jahaoui

Hafid Jahaoui (16) verkaste in 2017 van RBC Roosendaal naar Willem II JO15-1. De rechtsbenige aanvaller uit Bergen op Zoom, die volgend jaar wordt doorgeschoven naar de JO19-1, tekende 1 april van het huidige jaar een contract tot medio 2022 bij de Tilburgse eredivisieclub. Momenteel zit hij in Musp3b aan het Koning Willem II College in Tilburg waar hij regulier onderwijs volgt dat wordt aangepast op zijn trainingsuren. Komend jaar gaat hij de economische kant in omdat hij- mits een carrière als profvoetballer mislukt- een baan als ondernemer of leidinggevende ambieert. 

RBC Roosendaal

“Ik ben op 8-jarige leeftijd bij FC Bergen begonnen, daar waar ik drie jaar heb gespeeld. Hierna nodigde RBC Roosendaal mij uit om een weekje stage te komen lopen. De oud-Eredivisieclub pakte het wel een stuk professioneler aan dan de doorsnee amateurclub dus ik moest me wel even aanpassen. Na de eerste twee jaar, die uitstekend verliepen, ben ik op 14-jarige leeftijd doorgeschoven naar de JO15-1 van RBC. Na het derde jaar in Roosendaal nodigde Willem II mij uit om stage te gaan lopen Na twee à drie weken stagelopen en enkele oefenwedstrijden ben ik uitgenodigd om per ingang van het volgende seizoen bij de JO15-1 te komen spelen. 

Willem II

“Het eerste seizoen verliep uitstekend. Na een kleine overgangsperiode, waarin ik moest wennen aan het vaker- en zwaarder trainen, beleefde ik een heel goed beginseizoen. Ik maakte 28 doelpunten en we werden kampioen in de Eerste divisie. Dat was echt een enorm mooi seizoen! Hierna schoven we door naar de J017-1, waar we momenteel in de kampioenspoule van de eerste divisie spelen omdat we in de eerste seizoenshelft bij de eerste zes zijn geëindigd. Als gevolg van mijn goede prestaties werd mij een contract aangeboden. Onder toeziend oog van mijn familie en vrienden tekende ik een driejarig contract in het Willem II Stadion. Het contract was echt een beloning voor het harde werken en hetgeen wat ik moet opofferen om hier te spelen. 

“We hebben een selectie van zeventien spelers, waar de trainer vaak kiest voor een vaste elf. Over het algemeen sta ik basis en speel ik voornamelijk links- of rechtsbuiten. Als ik zou moeten zeggen wat mijn grootste kwaliteit is dan zou ik ‘hard werken’ zeggen. Ik ben de hele wedstrijd bezig met zowel aanvallend- als verdedigend werk. Dat vind ik heel belangrijk. Daarnaast ben ik fysiek en vaak sneller dan mijn directe tegenstander. Ik kan zowel links- als rechtsom, aangezien beide benen goed ontwikkeld zijn. Desondanks kies ik toch liever voor mijn rechterbeen. Na een voortvarend eerste seizoen, waarin ik veel betrokken was bij doelpunten, ben ik dit seizoen minder vaak op het scoreformulier te vinden. Ik vind daarom ook dat ik constanter moet zijn maar wellicht ligt dat aan het niveauverschil. Daarnaast merk ik dat de focus vóór de wedstrijd of het gevoel dat ik die dag heb, doorslaggevend kunnen zijn bij het spelen van een goede wedstrijd.

“Ik maakte 28 doelpunten en we werden kampioen in de Eerste divisie”

“Ondanks de mindere fase is de prognose dat ik na de zomer doorschuif naar de JO19-1. Officieel mag ik nog een jaartje in de J017-1 voetballen maar de club ziet dit als een geschikte stap in mijn ontwikkeling. Het niveau is hoger, de trainingen zijn zwaarder en de concurrentie wordt heviger. Mocht nou blijken dat ik te veel moeite heb, om welke reden dan ook, dan ben ik altijd gerechtigd om wedstrijden voor de JO17-1 te spelen. 

School

“Als gevolg van de overstap naar de BVO van Willem II moest ik naar het Koning Willem II College komen. In het eerste jaar reden nog busjes op en neer maar vanaf het tweede jaar reis ik via eigen vervoer. In het begin had ik veel last van vertragingen maar ik heb wel geleerd dat ik dan eerder moet vertrekken en bijvoorbeeld een trein eerder moet pakken. Het is voor mij momenteel geen optie om in Tilburg te gaan wonen. Daar heb ik geen behoefte aan op dit moment maar ik heb wel hierover nagedacht. Ik heb niet heel veel last van het reizen dus daarom heb ik besloten om lekker bij mijn ouders in Bergen op Zoom te blijven wonen. Het is ondertussen een lifestyle geworden, waardoor ik er geen hinder meer van ondervind maar het was wel wennen. 

“In het begin heb ik sowieso heel erg moeten wennen. Je kent niemand, je komt terecht in een vreemde stad en op een vreemde school maar ik moet zeggen dat mijn teamgenoten mij heel erg goed hebben opgevangen. Op zo’n moment is het heel erg fijn als je in de klas zit bij enkele teamgenoten, die mij helpen bij het vinden van het juiste klaslokaal en bij wie je kan gaan zitten in de pauze. Dat helpt ook bij het creëren van een band binnen- en buiten het veld. Hierdoor kan je ook wat harder tegen elkaar zijn. 

“Het is ondertussen een lifestyle geworden, waardoor ik er geen hinder meer van ondervind”

“Ik train elke dag, behalve woensdag. Elke dinsdag en donderdag hebben we ochtend- en avondtraining, waardoor ik een aantal schooluren mis. Die hoef ik dan niet bij te wonen omdat ik dan training heb. De lessen die ik geregeld mis, moet ik inhalen in de tussenuren die school inplant. Als je teveel mist dan kan ik dat aangeven bij de coördinator Marjolijn Riemslag, zodat zij zorgt dat ik die uren kan inhalen. Dat is wel fijn! Ik ben in ieder geval heel erg blij dat het goed gaat op school, dat Willem II potentie in mij ziet en ik goed geaard ben in Tilburg. Zo zie je maar; hard werken wordt beloond.”