Klimmen als topsport: Bibi Hamers kiest er voor

Klimmen geniet een steeds grotere populariteit. Met vrienden of als bedrijfsuitje. Voor Bibi Hamers van de Topsportopleiding Tilburg gaat het een stapje hoger: ze klimt en bouldert.

Veel gewicht hoeft Bibi Hamers (12) niet mee de klimwand op te nemen. De leerling van Topsportopleiding is behalve frêle ook behendig. Ze weet dondersgoed waarmee ze bezig is: klimmen zowel letterlijk als figuurlijk op hoog niveau.

Al snel tijdens het gesprek op het Willem II College belicht ze niet alleen het klimmen maar vooral het boulderen. Beide zijn spectaculaire klimonderdelen, die steeds meer belangstelling genieten. Voor de duidelijkheid: klimmen doe je gezekerd aan touw, waarbij er klimroutes geklommen worden tussen 7 en 21 meter hoog. Boulderen doe je zonder touw. Je klimt korte klimroutes (boulders) van circa vier meter en springt af op dikke valmatten. Bibi ziet vooral in het boulderen de uitdaging. “Het vraagt opperste concentratie en nogal wat kracht.” Ze toont haar ingetapete vingers. “Ja, een blessure”, baalt ze, ‘’opgelopen op de klimwand.”

Trainen doet ze bij Neoliet in Tilburg. Voorbeelden in de bouldersport waaraan ze zich spiegelt, heeft Bibi ook: Oriane Bertone. “Dat is mijn grote favoriet”, klinkt het enthousiast over haar leeftijdgenote. Een kwestie van googlen en je ziet Oriane zowat tegen een gladde rotsblok klimmen. En niet gezekerd. “Nee, bij boulderen niet.” Bibi geeft er de voorkeur aan om niet buiten rotsen maar vooral binnen wanden te slechten. Zeker zo spectaculair als je de Topsportleerling van MH1A in opperste concentratie bezig ziet.

Eén gedachte over “Klimmen als topsport: Bibi Hamers kiest er voor

Reacties zijn gesloten.