Atleet, bokser en voetballer genomineerd voor Mariska Lips Award

Goede studieresultaten, aansprekende sportprestatie en een positieve ‘drive’. Dat hebben de drie genomineerden voor de Mariska Lips Award van het Koning Willem II College en Campus 013 in Tilburg gemeen. Op 15 juni horen Lucas Otten (atletiek), Jayvin Bergmans (boksen) en Julia Sleeuwenhoek (voetbal) wie met de titel en de bloemen naar huis gaat. De Mariska Lips Award is een prijs voor de leerling die de combinatie tussen sport en school het beste invult binnen de StichingTopsportopleiding.

Lucas Otten, atleet, AV Atilla

Lucas Otten (16) is vorig jaar ingestroomd in de Topsportopleiding van het Koning Willem II College. Hij oogt ontspannen als hij zijn verhaal doet over zijn studie en sport. De examens 5-havo zitten er voor hem op. “Op naar het vwo”, klinkt het overtuigend. Hij doet sinds zijn achtste jaar aan atletiek (AV Atilla Tilburg) en pas twee jaar op het niveau van topsport.

“Ik zat bij de ‘algemene groep’ en werd aangesproken door trainer Jeroen Alessi. Hij zag kennelijk iets in me.” Lucas richt zich op het loopnummer 110 meter horden en het verspringen. Hij was al eens tweede op de Brabantse kampioenschappen (horden). Nu richt de Tilburger zich op de twee disciplines tijdens de Nederlandse Kampioenschappen atletiek. Nu nog in de categorie U18. Dat betekent een hordehoogte van 91 centimeter.

“Volgend jaar wordt het lastiger”, kijkt hij vooruit, “dan loop ik in U20 en is de horde 99 centimeter. Dat wordt hoog ‘inzetten’ en dat leek nu al even lastig. Voor het voorstelfilmpje van de Mariska Lips Award raakte hij een horde daarbij kwam de cameraman ten val. Lucas: “Gelukkig een uitzondering.”

Jayvin Bergmans, boksen, Team Smits

Jayvin Bergmans (13) werd op zijn achtste door zijn twee beste vrienden uitgenodigd voor een proefles boksen. De vrienden zijn inmiddels gestopt maar de klik die Jayvin na de proefles met boksen had, is er nog steeds. En hoe! De Tilburger en leerling van Campus 013 (1-mavo) werd vorig jaar Europees Kampioen en dit jaar Nederlands Kampioen.

Hij oogt stoer maar is heel innemend, een beetje bescheiden. Hij heeft een ‘goed gevoel’ over het achterliggende studiejaar en heeft studie en sport optimaal kunnen combineren. Jayvin plukt de vruchten van zeven keer per week intensief trainen. Die trainingen, bij Team Smits aan de Ringbaan Noord in Tilburg, hebben met ‘in de ring’ en ‘kracht’ een gevarieerde invulling. De indeling in categorieën gaat bij boksen niet op leeftijd maar op gewicht.

“Ik vecht in de categorie 52 kilo. Steeds drie ronden van een minuut. Gaat het om een titel dan boksen we vijf ronden van een minuut.” Elke maand staat bij wel voor een wedstrijd in de ring. Het wordt tijdens het gesprek al snel duidelijk dat verliezen niet in zijn vocabulaire voorkomt.

Julia Sleeuwenhoek. Voetbal, Sparta

Julia Sleeuwenhoek (15) speelde van haar vijfde tot haar elfde in een meisjesteam van WSC in Waalwijk. Ook al had ze de leeftijd nog niet, de Waalwijkse stootte daarna door naar Jongens U13. Ook was ze verbonden aan SV Capelle, de Voetbalschool van ex-voetbalprof Leon Hutten. Afgelopen jaar maakte Julia de overstap naar het eerste team van Sparta Rotterdam Vrouwenvoetbal, zoals het officieel heet. Ze maakt daar deel uit van het V1 –team dat uitkomt in hoofdklasse. Het is de competitie waar ook de clubs uit de Vrouwen Eredivisie een Beloftenteam laten uitkomen.

Overigens heeft Sparta ook een beloftenteam. Dat traint samen met de vrouwen van V1 en vormt een hechte groep binnen het vrouwenvoetbal bij Sparta. Een topsportomgeving voor de speelsters, zo luidt de kwalificatie van Sparta. Als leerling van de Topsportopleiding sluit dat perfect aan bij de ambities van Julia. Die heeft op het Koning Willem II College met een goed gevoel 4-mavo afgesloten. Haar eerste jaar op de Topsportopleiding.

“Uiteraard was het even wennen maar ik ben uitstekend geholpen op school.” Twee uur heen en twee uur terug naar de trainingen in Rotterdam zegt alles over het feit dat er weinig tijd is voor hobby’s. Het deert Julia niet, haar volgende studie-uitdaging Sport en Coaching op het Johan Cruyff College en de Vrouwen Eredivisie uiteraard.