Jitske Vugts: ‘Kickboksen is mijn sport!’

Jitske Vugts stapt, in een normale tijd, wekelijks de ring in voor een pittige kickbokswedstrijd. De meest prangende vraag die opkomt als we haar spreken: Waarom kiest een meisje van acht jaar voor die vechtsport?  

“Ik heb veel sporten uitgeprobeerd. Toen ik de mat opstapte, wist ik het: kickboksen is mijn sport.” Zes uur in de week besteedt de elfjarige Jitske aan haar sport. De eerste klas van de Topsportopleiding biedt haar voldoende mogelijkheden om studie op de Campus 013 en sport te combineren.

Na drie jaar op de mat komt ze uit in de klasse ’11 jaar/30 kilogram. Sinds maart is ook Jitske door corona verplicht om haar conditie thuis en rondom huis op peil te houden. “Veel kracht en snelheid en natuurlijk af en toe wat rennen. Ik heb thuis alles wat nodig is om kickboksfit te blijven. Gelukkig is de sportschool weer een tijdje open en kan ik daar de ring in”, zegt Jitske, die de wereldtitel WFMC pakte in 2019. Maar, weet Jitske, de beste training is wedstrijden kickboksen.

Haar grote voorbeeld is haar trainer Joey Smits van de gelijknamige sportschool in Tilburg en zelf een verdienstelijke kickbokser.