Europees kampioen Spijkers: “Je moet keihard werken en in jezelf blijven geloven”

In een zeer goed gevuld topsportlokaal hebben de eerste- en tweedejaars topsportleerlingen van het Willem II College een presentatie gekregen van Europees Kampioen Judo Jur Spijkers. Er viel al genoeg te zien, want kijkend naar zijn imposante lijf weet je dat hij niet stil zit in het krachthonk. Maar het bleef niet bij een goede uitstraling.  De oud-topsportleerling had genoeg te vertellen.

Zo bescheiden als hij is, vertelde hij: “Met heel hard werken kom je echt een heel eind. Ik hoop niet dat jullie denken dat je er nu al bent omdat jullie wellicht getalenteerd zijn. Je moet keihard door blijven gaan en vooral in jezelf blijven geloven, wat een ander ook van je vindt.”

Dat was voor onze jonge talenten niet aan dovemans oren gericht. Als Spijkers, die op dit moment revalideert van een zware knieblessure, dan ook nog eens demonstreert met leerling Cay Luijten hoe je het best je tegenstander kunt vastpakken, wordt de stemming pas echt vrolijk.

De nummer 8 van de wereld moet nog vijf maanden revalideren, nadat het noodlot toesloeg. In januari scheurde hij zowel zijn voorste- en achterste kruisband af in de halve finale van de GP Portugal. Dat zorgde voor een extra besefmoment, aangezien dit namelijk iedereen kan overkomen. In november hoopt hij de draad weer op te pakken om zodoende alsnog punten te pakken voor het wereldklassement. Want ‘onze’ zwaargewicht, 135 kilo schoon aan de haak, wil zich kwalificeren voor de Olympische spelen volgend jaar in Parijs.

Spijkers staat nu nog nummer één op de plaatsingslijst om Nederland te mogen vertegenwoordigen, maar zijn concurrenten zijn ook goed en kunnen nu alvast kwalificatiepunten pakken. Laten we hopen dat Jur zijn kinderdroom in vervulling gaat….”ooit Olympisch kampioen Judo worden”.