Debuut in hoofdmacht Tilburg Trappers smaakt naar meer voor Kars Buurman

Kars Buurman (17) stopte met atletiek. Hij ging omdat de vriend van zijn tante ziek was met haar naar het ijshockey en was verkocht. Als keeper maakte hij onlangs zijn debuut in het eerste van Tilburg Trappers, in de Oberliga-wedstrijd thuis tegen het Duitse Erfurt .

“Ik miste het teamgevoel en de intensiteit”, kijkt Kars terug op zijn atletiekverleden. Nou, beide aspecten komen volledig tot uiting in het ijshockey en hij geniet er van. Zelfs als hij er over vertelt. “Tilburg Trappers reageerde nog dezelfde dag op mijn mailtje voor informatie bij de aanmelding terwijl hij niks hoort van Eindhoven.”

De rest is geschiedenis. Kars maakt al jaren deel uit van Tilburg Trappers. Via de schaatsklas belandde hij in een jeugdteam en nu keept hij in U17. Om dat te bereiken en te groeien als ijshockeyer vraagt nogal wat. Zeker als je in Helmond woont en via Eindhoven naar de school en club in Tilburg treint.

De juiste mix vinden en prioriteiten stellen. In de brugklas al maar nu nog steeds.

Kars Buurman

“Op het station in Tilburg neem ik doorgaans niet de bus”, lacht hij een vanzelfsprekende gedachtegang weg. “Lopen, bewegen hè!” Het tekent het fanatisme en bezieling van de Topsportleerling voor zijn sport. En de intensiteit? In het ijshockeyseizoen staat hij zowat elke werkdag op het ijs, woensdag een droogtraining en in het weekeinde een wedstrijd. Ook de studie vraagt de nodige aandacht, maar er is ook ruimte voor schietspelletjes op de pc voor het aanscherpen van het reactievermogen.

“De juiste mix vinden en prioriteiten stellen. In de brugklas al maar nu nog steeds.” Kars staat voor zijn Havo5-examen en kan zich daar op richten want het ijshockeyseizoen zit er op. Een succesvol seizoen, Niet alleen door de invalbeurt in de hoofdmacht van Tilburg Trappers maar ook door de finaleplaats die U17 in de competitie wist te bemachtigen. Bovendien zat hij in het begin van het seizoen bij het tweede van Trappers op de bank.

Nog even terug naar zijn intrede in het eerste. Kars zit in de les, krijgt een belletje dat er keepersproblemen zijn bij het eerste. Snel naar de bus want in Eindhoven staat Kars’ moeder klaar met wat spullen. Ze rijden naar Essen voor een plekje op de bank bij de hoofdmacht.

In Erfurt verliep het anders, hij was er bij, viel in, hield zijn doel schoon en zag zijn teamgenoten uitlopen van 9-0 naar 10-0. Trouwens om zich op te peppen voor een wedstrijd klinkt er metal door zijn oortjes. “Ik luister veel naar muziek”, blijkt een understatement voor Kars die zelf ook basgitaar speelt.