Badmintonner Joep Strooper gaat voor twee titels

Badminton in coronatijd? Je verwacht dat dat, met name in het enkelspel, weinig problemen oplevert. Elke speler een eigen veld aan weerszijde van het net en spelen maar… De praktijk blijkt anders, weet Joep Strooper, leerling Topsportopleiding Tilburg (2havo).

“De zaal mogen we op zijn vroegst op 1 september in. Buiten is geen optie gezien de ondergrond en vaak de wind, die parten speelt.” De 14-jarige Goirlenaar is, als we hem eind mei spreken, net terug van een selectietraining bij RTC Eindhoven. Om half acht in de ochtend meldde hij zich daar voor een twee uur durende buitentraining. “Fijn dat we weer begonnen zijn, maar niet ideaal”, onderstreept hij de voorkeur om de zaal in te gaan.

De afgelopen ‘coronamaanden’ heeft Joep zijn conditie in en rondom huis op peil gehouden met snelheidsoefeningen, krachttraining en hardlopen. Ook online volgde hij badmintontrainingen. Joep geeft aan dat er nog wel wat te schaven valt aan zijn single-spel. Het doel van de badmintonner, die lid is van RTC Eindhoven en van SCBC Reeshof, is helder: “Twee Nederlandse titels pakken.” Hij grossiert in ereplaatsen waaronder een tweede plek in het dubbelspel en een tweede plek in de mixdubbel tijdens de Nederlandse Jeugdkampioenschappen 2019. Daar werd hij 3/4 in de single.

Internationaal deed hij al ervaring op tijdens het Europees Jeugdkampioenschap in Frankrijk. “Niet ver gekomen, we moesten in het dubbelspel al in de tweede ronde tegen een geplaatst duo uit Spanje.”

Wekelijks besteedt hij ruim vijftien uur aan zijn sport. Vanzelfsprekend gaat er ook veel aandacht uit naar de studie, maar dat blijkt wel snor te zitten. “Ik sta er goed voor en ga naar 3havo.”