‘Keepen vraagt steeds meer om meevoetballen’

Het is zonnig, kil en stil op het OVC’26-complex in Tilburg. De spelers van Willem II U15 maken zich deze vrijdag in alle rust op voor een ochtendtraining. Twee leerlingen van de Topsportopleiding Tilburg komen even los uit de groep voor een gesprekje: de keepers Casper Bakx (15) en Bram de Leeuw (14). Even later spreken we keeper en topsportleerling Vince van der Bas (16) van U16 op het Willem II-trainingscomplex Prinsenhoeven. 

Nee, keeper worden was in het begin van hun carrière niet hun eerste keuze. “Het was bij de overgang naar de kleine goals. Er was geen keeper in de selectie waarin ik zat. Daarom heb ik me opgeworpen. Het bleek goed te gaan”, klinkt Bram bescheiden. Het is zijn eerste jaar bij Willem II. Hij speelde hiervoor bij Dongen en zat op het Cambreur College. Met de overstap naar Willem II en de daaraan gekoppelde Topsportopleiding verkaste Bram ook naar het Koning Willem II College. Casper komt uit Breda. Voetbalde daar bij Groen Wit en de plaatselijke profclub. “Laat de naam van die club maar uit het verhaal”, lacht Casper, die het gymnasium doorloopt. Ook voor hem is het zijn eerste jaar Willem II en Koning Willem II College.

De heren hebben het zichtbaar goed naar hun zin bij Willem II maar ook op de Topsportopleiding. “Goed geregeld, prima begeleiding”, klinkt het in koor. Vince deelt die mening. Ook hij was in het begin van zijn voetbalcarrière veldspeler, bij SCO in Oosterhout. Met zijn 1,82 meter (groei in het verschiet) en begonnen bij U11, verdedigt hij al zes seizoenen het doel van jeugdteams van Willem II.

Dat het keepersvak aan veranderingen onderhevig is, willen de heren wel even kwijt. “Het vraagt steeds meer om meevoetballen. Kijk naar Willem II-keeper Timon Wellenreuther.” “Ik ben bij Willem II opgegroeid met meevoetballen”, onderstreept Vince de aanpak van de club. Vanzelfsprekend hebben ze hun favorieten doelmannen. Mendy van Chelsea, zegt Casper. Bram noemt Neuer van Bayern München en Vince Alisson Becker van Liverpool.

Links Casper Bakx en rechts Bram de Leeuw

Dat uit de selectie van U15 twee teams samengesteld kunnen worden en dat er drie keepers deel van uitmaken, deert Bram en Casper niet. Het blijkt voor extra motivatie te zorgen. Het programma dat de topsportleerlingen Bram, Casper en ook Vince wekelijks wacht, liegt er niet om. Vier keer trainen en een wedstrijd spelen. Bram turnt ook nog. “Goed voor de sprongkracht en de kracht in mijn armen”, zegt hij.

Bovendien vraagt ook het reizen de nodige tijdsinvestering. Casper carpoolt vanuit Breda, Bram fietst eerst naar vanuit Dongen naar complex Prinsenhoeve in Tilburg waar hij door een Willem II-busje wordt opgepikt. Vwo’er Vince is aangewezen op drie bussen heen en drie terug voordat hij op het veld in het doel staat. Of er door al die perikelen ook nog tijd is voor ‘leuke dingen’. Uiteraard, bevestigt Bram. Het instemmend knikje van Casper is een extra bevestiging. Vince ontspant zich door te gamen. 

Casper en Bram maakten zich uit de groep los met toestemming van trainer Daan van Oudheusden en assistent-trainer Miguel van Zwieten. Die hadden hun eerste mededelingen al overgebracht aan de groep. Casper en Bram werden daarna uiteraard nog even bijgepraat door het trainersduo op het kunstgras van OVC’26. Vince kreeg alle ruimte van zijn trainers Collin Williamson en Daan Legro voor een gesprekje en uiteraard voor het fotomoment.