De nieuwe ‘vrouwelijke Frenkie de Jong’ klaar voor haar overstap naar PSV Eindhoven

“Sommige trainers vergelijken mij met het type Frenkie de Jong maar dat ga ik natuurlijk niet over mezelf zeggen”, zegt de bescheiden, Tilburgse Lena Mahieu uit Musp3c. De 15-jarige verdedigende middenveldster van de Bredase voetbalclub Rkvv DIA JO15-4M is na een wedstrijd met de zuidelijke KNVB-selectie uitgenodigd om voor topclub PSV Eindhoven te spelen. Momenteel komt ze, samen met haar elftal uit de meidenacademie, uit in de Eerste klasse voor jongenselftallen, daar waar ze op een mooie vierde plek in de competitie staan.

DIA Meidenacademie

“Rkvv DIA is een amateurvereniging met een aparte meidenafdeling, genaamd de DIA Meidenacademie. Meiden worden aangenomen wanneer de trainers overtuigd zijn van jouw kwaliteiten. Dat beoordelen ze aan de hand van een stageperiode. Meiden moeten zich opgeven voor deze stageperiodes, aangezien we geen scouts hebben. Het klinkt misschien simpel maar de selectieprocedure is écht streng.

“Wij spelen tegen alleen jongenselftallen omdat dit onze ontwikkeling ten goede komt. We zijn namelijk allemaal jonge, talentvolle meiden die graag extra weerstand willen. Tegen jongens voetballen leren we het meeste. Ik vind het leuker om tegen jongens te voetballen, aangezien meiden wat minder durven. Wij spelen in de Eerste Klasse omdat we het anders fysiek niet kunnen bijbenen. De jongens zijn mannen aan het worden terwijl wij redelijk uitgegroeid zijn. 

“Soms zijn jongensteams een beetje hoogmoedig en lachen ze ons uit omdat we een meisjesteam zijn. Vaak onderschatten ze ons en winnen we met 5 of 6-0. De volgende keer dat ze dan tegen ons spelen, pakken ze het anders aan. Dan zijn ze gebrand om van ons te winnen. Vaak gaan ze dan fysiek spelen en krijgen ze meer rouwmomenten als het even niet gaat. Dan trappen ze meiden neer bijvoorbeeld.

“Ik vind het leuker om tegen jongens te voetballen”

“Ondanks dat we ‘maar een amateurvereniging’ zijn, trainen we op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag anderhalf uur. Zaterdag hebben we een wedstrijd en soms spelen we zondag een soort Europa League, waarbij we spelen tegen de beste meidenteams van Europa. 

Internationaal toptoernooi

“Afgelopen meivakantie namen we deel aan het beste meidenvoetbaltoernooi van de wereld in Madrid. Daar deden PSG, Real Madrid en Barcelona onder andere aan mee. In de poule werden we eerste met negen punten uit drie wedstrijden. Daarin versloegen we bijvoorbeeld Paris Saint Germain. 

“In de kwartfinale speelden we tegen Barcelona. Helaas verloren we die wedstrijd met penalty’s. Daarna speelden we tegen een Noorse ploeg, wat uit ging maken of we voor de vijfde of zesde plek, óf zevende of achtste plek zouden gaan spelen. Die wedstrijd verloren we ook met penalty’s dus gingen we spelen voor de zevende of achtste plek. Toen moesten we weer tegen PSG, waar we met 3-0 van wonnen en dus zevende werden.

“Vorig jaar zijn we per toeval uitgenodigd voor hetzelfde toernooi omdat toen een ploeg was weggevallen. Blijkbaar hebben we daar een goede indruk achtergelaten, want ook dit jaar mochten we dus weer deelnemen. Het was in ieder geval een hele mooie ervaring om tegen deze grote clubs te spelen. 

Vrouwelijke Frenkie de Jong’

“Mijn sterkste kwaliteit is dat ik goed om me heen kijk, het spelletje probeer te lezen en met één aanname mijn man kwijt ben door snel open te draaien en een voorwaartse pass te geven. Sommige trainers vergelijken mij met het type Frenkie de Jong maar dat ga ik natuurlijk niet over mezelf zeggen. Mijn favoriete voetbalster is Jackie Groenen, die hier ook op school heeft gezeten. Ik vind haar echt zó goed. Daarnaast vind ik Frenkie natuurlijk ook heel erg goed, net als Iniesta. Daar kijk ik graag naar. 

“Ik kan en moet mezelf verbeteren in het ‘open staan’, wat inhoudt dat ik mijn lichaam zo moet draaien dat ik in mijn aanname direct richting de goal van de tegenstander kan gaan. Vaak sta ik ‘gesloten’ met mijn rug naar de goal. Daarnaast kan ik beter worden in het maken van een actie na een actie. Soms maak ik een actie, waarna ik het tempo verlaag terwijl ik dan juist het tempo hoog moet houden. Trainers zeggen dat ik dit moet verbeteren en begeleiden mij hierin. 

Toekomst

“Volgend jaar ga ik naar het belofte-elftal van PSV. Die spelen in de belofte-Eredivisie zoals dat dan heet. Deze competitie bestaat uit allerlei belofte-elftallen met onder andere het belofte-elftal van Ajax. Meiden tussen de 15 en 19 jaar worden hiervoor geselecteerd. Best een grote, diverse groep dus. We gaan vier keer per week trainen maar daarnaast hebben we ook nog twee keer per week training in de sportschool. Uiteraard spelen we op zaterdagen ook wedstrijden.

“Ook zit ik momenteel in de voorselectie van het Nederlands elftal Onder 15 jaar. De uiteindelijke selectie krijgen we maandag te horen. Dat is wel spannend. De voorselectie bestaat uit 24 speelsters, die teruggebracht wordt naar een groep van twintig meiden. Als ik word geselecteerd voor het Nederlands elftal dan spelen we twee thuisinterlands tegen België en Duitsland. Die wedstrijden worden in Venray gespeeld. Mocht ik de volgende keer worden opgeroepen dan spelen we twee interlands tegen Amerika. Maar goed, eerst de selectie maar eens halen. 

“Hetgeen wat ik heel graag wil bereiken is om eerst in de Nederlandse vrouwencompetitie te spelen voor enkele jaren en daarna een stap naar het buitenland te maken. Mijn overstap naar PSV is dus een mooi begin van het verwezenlijken van doel. Mijn absolute voetbaldroom is om bij het Franse Olympique Lyonais te spelen. Dat is misschien hoog gegrepen, want zij hebben drie keer op rij de Champions League gewonnen maar dat zou wel echt vet zijn. 

“Als ik word geselecteerd voor het Nederlands elftal dan spelen we twee thuisinterlands tegen België en Duitsland”

School

“Tijdens de studie-uren doe ik veel op school. Deze uren worden door school ingeroosterd, zodat ik vooruit kan werken en huiswerk kan maken. Vaak ben ik om 14:15 uur uit, fiets ik naar huis en heb ik ongeveer een uurtje de tijd. Dan doe ik wat aan school en leer ik voor proefwerken of schriftelijke overhoringen. Daarna ga ik naar DIA en kan ik ook daar nog wat schoolwerkzaamheden doen. Tot slot heb ik nog tijd op zondag om wat voor school te doen, tenzij we voetballen.

“Ik moet goed plannen om school en voetbal te kunnen combineren maar dat gaat wel goed. Voor volgend jaar heb ik een vwo-advies en dat ga ik ook doen. Leraren zeggen dat de stap van een gemengde klas- waarbij mavo, havo en vwo samen zitten- naar het vwo groot is dus ik denk dat het wel veel lastiger wordt om alles bij te houden. Desondanks denk ik dat het, ondanks de toenemende activiteiten bij PSV, wel goed gaat komen.”