9-voudig Nederlands Twirl-jeugdkampioene Tess Moelands: De combinatie tussen school en sport is altijd aanpassen

De 12-jarige Tess Moelands uit klas Maha1a is sinds dit jaar nieuw op het Koning Willem II College. Vanuit haar woonplaats Baarle-Nassau reist ze elke dag in totaal twee uur heen en weer om naar school te gaan. Daarnaast twirlt Tess minstens drie à vier keer in de week op twee verschillende locaties, namelijk in Etten-Leur en in Alphen. “In het begin vond ik het ‘eng’ om in mijn eentje te moeten reizen maar nu vind ik het doodnormaal.”

Reizen

“Om naar school te komen fiets ik elke dag naar de bushalte in Baarle-Nassau. Vervolgens moet ik meer dan een halfuur met de bus naar het Willem II Stadion en vanuit daar weer fietsen naar school.” In het begin moest ze wennen aan het lange reizen voor school en deden zich allerlei problemen voor. Vertragingen, wachten op het openbaar vervoer en zelfs defecte bussen zorgden voor onverwachte, ongewenste calamiteiten vroeg in de ochtend. “Een keer moesten we allemaal uitstappen omdat de bus kapot was. Toen hebben we twintig minuten buiten moeten wachten voordat de nieuwe bus kwam en we verder konden rijden”, herinnert Tess zich. 

Inmiddels heeft Tess een vast clubje met vriendinnetjes uit Baarle-Nassau, waarmee ze elke vrijdag naar Tilburg fietst. “Mijn oud-klasgenootjes zijn naar het Mill-Hill College gegaan dus ik kan een groot stuk met ze meefietsen.”

“In het begin vond ik het ‘eng’ om in mijn eentje te moeten reizen maar nu vind ik het doodnormaal”

Tess traint minstens drie à vier keer per week, waarbij het aantal trainingsuren verschilt iedere week kan verschillen. Normaal gesproken traint Tess ongeveer zeven uur per week. Afgelopen week was zwaarder, aangezien ze die week twaalf uur trainde vanwege het aankomende IC. “Ik heb toen zelfs op één dag zes uur getraind.” Voor de trainingen reist ze twee keer in de week naar Twirling Sport West-Brabant in Etten-Leur, waar ze zich focust op het twirlen. De andere keer traint ze in Alphen, waarbij ze haar trainingsarbeid stopt in het turngedeelte. “Ik vind het heel leuk dat twirlen verschillende onderdelen biedt en ik aan meerdere disciplines mee kan doen.” Samen met haar moeder of meerderjarige trainingspartner rijdt ze naar de trainingen toe. 

Twirlen is een combinatie tussen ballet, turnen, diverse soorten dans en ritmische gymnastiek, waarbij de jury een oordeel velt over het optreden. De voornaamste discipline is het baton twirling, waarbij de aandacht gaat naar de baton- de stok die de twirler vasthoudt. Deze moet constant in beweging zijn.  Deelnemers mogen, afhankelijk van het aantal, niet de hele vloer gebruiken maar worden beperkt tot bepaald gebied. Het kan individueel (met één of twee batons), in duo’s of in teams van zes tot negen deelnemers worden uitgevoerd. De muziek wordt de deelnemers opgelegd.  Daarnaast bestaat ook ‘freestyle twirling’. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen dans en turnen. De muziek wordt- in samenspraak met de trainer/trainster uitgekozen. 

Wedstrijden

Twirlwedstrijden worden zo’n een keer in de maand georganiseerd vanuit de KNMO-NTSB, de landelijke twirlbond. De KNMO wijst twirlverenigingen aan om wedstrijden te organiseren, terwijl de NTSB zelf landelijke wedstrijden organiseert. 

“Komend weekend moet ik bijvoorbeeld naar Rotterdam, waar ik om 08:00 uur moet zijn. Ik doe daar mee aan zes onderdelen verspreid over de hele dag. Om 17:30 uur begint de prijsuitreiking pas dus het kost me een hele dag. Uiteraard vind ik dit hartstikke leuk, vertelt Tess met een glimlach. Samen met Tess’ moeder, Tess’ duo-maatje, die ook haar moeder meeneemt, rijden ze naar wedstrijden toe. 

“Mijn moeder komt uit de danswereld dus die vindt het hartstikke leuk om mee te gaan. Mijn broertje gaat minder vaak mee, aangezien hij vaak moet voetballen en ik door heel Nederland moet rijden voor wedstrijden.”

“Hoe hoger je twirlt, des te minder deelnemers mee doen”

Om de reistijd nuttig te besteden werkt ze enkele schoolverplichtingen bij in de auto. Het is een kwestie van aanpassen, waar je vanzelf aan went, stelt Tess. “Desalniettemin heb ik in het begin wel last gehad van het vele reizen.” 

Komende zomer staan er twee internationale toernooien op de planning. De eerste vindt plaats in Almere en de tweede is in Limoges (Frankrijk), waar ze zich twee a drie weken geleden voor kwalificeerde. 

Fotografie door Ank Moelands

Jeugdkampioene

Eind januari werd Tess voor de negende keer Nederlands jeugdkampioene twirlen.  Daarnaast is ze al vijf jaar op rij Nederlandse jeugdkampioen in duo’s in haar categorie. Het aantal deelnemers voor deze kampioenschappen is verschillend. 

“Dat hangt ook af van de categorie waartoe je behoort. Vorig jaar namen twintig kinderen deel maar omdat ik volgend jaar doorstroom naar een hogere categorie zijn er minder deelnemers. Hoe hoger je twirlt, des te minder deelnemers mee doen.” 

“Bij het KNMO zit ik in de categorie van 12-16 en bij de NTSB in de categorie 12 tot en met 17 jaar. Het is dus best een groot verschil in leeftijd, wat ik zie als een mooie uitdaging.” 

Tess droomt hardop van deelname aan het Wereldkampioenschap als haar volgende doel. “Winnen? Nee, eerst maar gewoon daar staan en dan zie ik wel verder”, zegt ze bescheiden. “Ik mag helaas nog niet aan het WK meedoen dus voorlopig moet ik even verder dromen. Voorlopig zijn er nog voldoende kleinere doelen te stellen en moet ik me richten op mijn overgang naar de hogere categorie.”

School

Doordat Tess aangesloten is bij Stichting Topsportopleiding Tilburg probeert het Koning Willem II College zoveel mogelijk rekening te houden met het drukke leven van haar. Uren kunnen worden verplaatst, later worden ingehaald en extra begeleiding worden aangeboden mits nodig. “Ik ben blij dat school twee extra uren voor mij heeft ingepland om te kunnen studeren. Daarnaast ben ik op maandag om 12:10 uur uit en hoef ik daarna niet te trainen. Dat is super fijn, want dan kan ik vooruit werken voor de rest van de week. Dat moet ik ook wel doen omdat ik de rest van de week bijna geen tijd heb.”

“Het is een kwestie van aanpassen, waar je vanzelf aan went”

De leraren gaven haar een voorlopig havoadvies voor het tweede leerjaar. “Ik ben heel blij dat mijn studieresultaten goed zijn en de combinatie met sport niet er niet onder hoeft te lijden.”