Tygo Beunis zet even geen worp in

Een worp inzetten, is er voor judoka Tygo Beunis (15) uit Goirle even niet bij. Ook de topsportleerling van het Koning Willem II College in Tilburg kampt met de maatregelen rondom het coronavirus: geen fysiek contact en dus geen actie op de tatami.

Hij ervaart het als een vreemde tijd. “Om fit te blijven hardloop ik veel en train thuis met gewichten.” Traint Tygo normaal zo’n veertien uur in de week. Nu tikt hij dat aantal trainingsuren niet aan. “Och, ik heb begrip voor de maatregelen maar ik judo liever dan dat ik hardloop.” Overigens doet hij dat verdienstelijk met een snelheid van zo’n 13/14 kilometer per uur voor een gast van bijna 80 kilogram.

Tygo houdt zichzelf in conditie door te hardlopen.

Hij had zich deze periode duidelijk anders voorgesteld. “Nadat ik op het Nederlands Kampioenschap tweede was geworden (klasse -15 jaar) diende er zich een meetmoment aan met het oog op cupwedstrijden in het buitenland.” En dat in de klasse min 18 jaar. “Een uitdaging maar nu is het wachten op het moment dat de tatami weer vrij wordt gegeven.” Waarmee

Tygo verwijst naar sluiting van de sportschool van Jan de Rooij in Goirle waar hij al acht jaar ‘thuis’ is. Wat betreft zijn studie (2 mavo) heeft hij niet te klagen. “Elke ochtend start ik met mijn huiswerk. Goed te doen!’’ Behalve dat hij het betreurt dat hij niet kan judoën, mist Tygo ook het contact met zijn vrienden. “Ja, het is wat lastig afspreken nu.”