Topsporters in het water maar ook druk met landtraining

De topsportleerlingen Yara Mels (2007), Indy Mels (2005), Kim Roestenberg (2004), Cas Krijger (2006) duiken zowat dagelijks in het zwembad. Daarbij doen ze ook nog landtraining en fitness. Hun passie zwemmen heeft al Brabantse titels opgeleverd. De nationale top lonkt.

Het is opletten geblazen als je tegenover de zwemjeugd zit. Trainingsschema’s vliegen over tafel. Bovendien worden door de jeugdige dames en heren daar ook meerdere afstanden, of zijn het onderdelen, aan gekoppeld. Een greep: op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen werd er goud gezwommen door Kim: borst 50 en 100 meter, Indy: school 100 meter, Cas: rug 200 meter en Yara 400 vrij, 100 school, 200 school, 200 wissel, 800 vrij en 50 school.

Op niveau presteren vraagt van de Topsportleerlingen van het Koning Willem II College een serieuze investering. Zo traint Indy op maandag en woensdag twee keer en op dinsdag en donderdag een keer. Kim ligt op maandag en donderdag  (2x) en dinsdag en vrijdag in het water en voegt er op vrijdag nog een landtraining aan toe. En dan te weten dat een training in het water al gauw twee uur in beslag neemt. Daarnaast wordt er ook in de ochtend getraind. Cas geeft aan dat hij elke dinsdagochtend van 7 tot 8 in het zwembad ligt. “Net op tijd op school voordat de lessen beginnen.”

Er zijn tegenstanders die 20 tot 24 uur in het water liggen in de week

Cas Krijger

Elke donderdag gaan de zwemmers na school naar de sportschool om te fitnessen. Ook dit staat in het teken van hun zwemsport. Ze volgen een speciaal voor hen ontwikkeld fitnessprogramma. In het weekeinde zwemmen Yara, Indy, Kim en Cas de wedstrijden. Ze prijzen zich gelukkig met de opleiding op het Willem II, zeker met de flexibiliteit. “Op maandag geen toetsen. Komt goed uit na een weekeinde trainen, wedstrijden zwemmen en reizen.” Indy benadrukt nog eens extra dat de concurrentie groot is. Cas: “Er zijn tegenstanders die 20 tot 24 uur in het water liggen in de week.”

De trainingen van de Topsportleerlingen vinden plaats in de Drieburcht in Tilburg, waar ze lid zijn van de Tilburgse Reddingsbrigade Zwem- en Waterpolovereniging Rustig en Snel (TRB-RES). Yara traint daarnaast ook in Eindhoven (PSV).  Regelmatig zwemmen ze wedstrijden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion waar ze ook hun grote voorbeelden Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk tegen het lijf kunnen lopen. Kim maakt nog eens duidelijk dat er aan de wedstrijden een puntensysteem ten grondslag ligt voor kwalificaties voor de kampioenschappen. De zwemtalenten zijn het volmondig eens: ‘We gaan er voor!’.