Sammy-Joe Smit: ‘Ook paardrijden vraagt om een perfecte conditie’

Thuis rijdt ze weleens ‘dressuur’ maar de discipline van amazone Sammy-Joe Smit is ‘springen’. “Mijn ouders hebben paarden en dat heeft vooral voordelen”, zegt de leerling van havo-5 van de Topsportklas van het Koning Willem II College in Tilburg.

Om nou te zeggen dat Sammy-Joe tussen de paarden is geboren, gaat wat ver. De paardenwereld heeft ze wel met de paplepel ingegeven gekregen. Vader heeft ‘Stal Smit Sporthorses’ in Gilze en ook moeder heeft affiniteit met de dieren en presteren. “Het voordeel is dat je je paard elke dag ziet, de verzorging in handen hebt en precies weet wat er met haar gebeurt. Maar je komt er uiteraard niet van los.” Sammy-Joe heeft het over de zevenjarige My Lady. Eerder reed ze Herbie. “Die is met pensioen.” Aan Sammy-Joe’s reactie is te zien dat ze daar met enige weemoed aan terug denkt. Maar met My Lady zet ze ook aansprekende prestaties neer. Sprongen over 1,40 meter vindt ze ‘normaal’.

Ze meet met ruiters en amazones de krachten. Dat gebeurt tijdens internationale en nationale wedstrijden. Zo sprong Sammy-Joe als junior in Oostenrijk voor Nederland. “Tweehonderdste verschil verloren van een Italiaan.” Ook op Indoor Brabant in Den Bosch en op een groot toernooi in het Belgische Mechelen (‘de wereldtop sprong er’) ging ze met succes de ring in. Sammy-Joe was al Kringkampioen en ook selecteerde ze zich voor het onlangs gehouden Indoor Brabant. Het meest geniet ze van de driesprong. “Er goed inkomen en in het juiste ritme de hindernissen nemen.” Het geeft een kick is aan haar gelaatsuitdrukking af te lezen.

Vooralsnog rijdt Sammy-Joe bij de junioren. Een niveau hoger betekent sprongen over 1,60 meter. Niet alleen de hoogte van de hindernis is doorslaggevend. Ook de snelheid waarmee het hindernisparkoers wordt afgelegd is van belang. Gaande weg het gesprek laat Sammy-Joe vallen dat ze het wel eens jammer vindt dat mensen paardrijden als vertier zien en niet als sport. “Ik rijd elke dag, ben drie tot vier uur met My Lady in de weer, sta op de loopband en zwem. Allemaal nodig om goed aan de start te komen en conditioneel sterker te worden. Ik heb wel eens een tijdje wat minder gereden en gesport en dat merk je meteen aan je ademhaling.”